Tip os
  • 1/: Vægten viser 25,3 kg. Napoleon vejer altså et par kg for meget under sin tykke pels, da idealvægten er udregnet til et sted mellem 20 og 21 kg. Hanne Høi, til højre, der er Napoleons ejer, ved godt, at han har et vægtproblem, og han får derfor kun slankefoder og massevis af motion. Helt som veterinærsygeplejerske Line Krogh, til venstre, anbefaler.
  • 1/: Napoelon er af racen »Spansk Vandhund«. Den hunderace kan allergikere også have, da dyret ikke fælder nogle af sine bløde hundehår. Overhovedet. Pelsen mærkes som bløde, permanentede krøller. Navnet Napoleon har han fået, da en anden hund i villakvarteret hedder Kejser, og han var nødt til at matche det fornemme navn lidt.
  • 1/: Når man skal udregne hundes idealvægt, skal man måle flere steder på dyrets krop - blandt andet på ben og hoved.
  • 1/: Dyrlæge Peder Didriksen, der er medejer af Dyreklinikken Vestergade, mærker efter om Napoleon har for meget på sidebenene under den tykke pels. Det skal nemlig være muligt at mærke ribbenene, hvis hunden ikke er overvægtig. Men det er svært hos Napoleon, der skal have skåret mængden af tørfoder ned.

Napoleon skal på slankekur

6-årige Napoleon vejer for mange kilo under sin tykke hundepels. Derfor skal han i løbet af de næste måneder gerne tabe et par kg eller tre
19. januar 2016, 19.30

Hundeliv Som for os mennesker så kan en tur på vægten i januar måned også godt få afgørende betydning for en hund. Blinkede røde tal, der fortæller, at menneskets bedste ven hurtigt bør komme på slankekur efter en jul med brun sovs, ribbenssteg og kartofler i madskålen.

Og selvom hunden Napoleon på seks år ikke har spist hverken julemad eller nogle af de mange lækre kager som dens »hunde-far«, Henrik Kudsk, fra bageriet Le Gãteau i Silkeborg kreerer hver dag, så viser vægten alligevel, at Napoleon bør komme på slankekur. Som en god og sund begyndelse på det nye år.

Napoleons idealvægt lyder nemlig på mellem 20 og 21 kilo, men januarvægten viser hele 25,3.

Det er »hunde-mor«, konditorfruen Hanne Høi, der selv har taget parrets hund med til Dyreklinikken Vestergade i Silkeborg for at finde ud af, hvordan det står til med Napoleons vægt.


Stofskiftesygdom

- Det er nytårsvejningen. Og jeg må da sige, at jeg er lidt chokeret over, at han bør tabe så mange kilo. Men det er vigtigt for mig at vide, om han vejer for meget. Det er ikke sundt for en hund at være overvægtig. Før i tiden tænkte jeg blot, at han var kraftig bygget, havde en tyk pels, og at det egentlig var lidt nuttet. Men så læste jeg om, at hunde kan have en masse fedt rundt om hjertet, hvis de vejer for meget, og så blev jeg rigtig nervøs, siger Hanne Høi.

Hun og Napoleon er kommet i dyreklinikken i flere år, da det for nogle år tilbage blev opdaget, at Napoleon har en stofskiftesygdom som han nu medicineres for dagligt. En sygdom, der også gør, at han har lettere ved at tage på.

- Jeg blev noget overrasket, da jeg en dag klippede hans tykke pels, og jeg opdagede, at han havde en delle over halen. På en måde var det sødt, men alligevel også ret skræmmende, og det gik op for mig, at han måtte tabe sig.

- Det er ikke nok at læse på foderet, hvad en hund med hans vægt bør spise. Det taber han sig ikke af. Man skal derimod vide, hvad man bør give for, at hunden slanker sig lidt hele tiden, siger Hanne Høi.

Det er veterinærsygeplejerske Line Krogh fra Dyreklinikken Vestergade, der står for Napoleons nytårsvejning denne gang.

Desuden bliver Napoleon også målt flere steder på kroppen med et målebånd - blandt andet på ben og hoved for at finde hans idealvægt. Og for Hanne Høi har det været afgørende med råd og vejledning for at finde ud af, hvordan hun skulle gøre det bedste for Napoleon i forhold til vægten.

- Vi vejer alt hans mad nu, og jeg har fået information om, hvad overvægt kan gøre ved en hund - eksempelvis det med fedt om hjertet og andre livsstilssygdomme som diabetes. Det er jo vores ansvar som hundeejere at passe godt på vores kæledyr, men det kan også være svært at erkende, at ens hund er overvægtig og endda også gøre noget ved det, siger Hanne Høi.


Går tur flere gange om dagen

Hanne Høi går tur med Napoleon flere gange om dagen, så hun sørger for, at han får nok motion.

Og efter nytårsvejningen er Napoleons ration af tørfoder skåret ned fra 170 til 150 gram om morgenen, og han får stadig 100 gram om aftenen i sin madskål.

- Napoleon er egentlig ret kræsen, så det har været en stor opgave at finde noget slankefoder, han gerne vil have. Han er ikke en hund, der spiser hurtigt, tigger eller virker sulten, så jeg er sikker på, at det nok skal lykkes for ham at tabe sig lidt, siger Hanne Høi.

Målet er, at Napoleon taber mindst et halvt kg om måneden, så han i løbet af det næste halve års tid i hvert fald har tabt et par kg eller måske endda tre.


Kæledyr på skrump

Giv aldrig rester fra aftensmaden

Undgå godbidder som leverpostej og pølser

En sund godbid til en hund kan eksempelvis være gulerødder i mindre stykker - altid givet fra hånden

Giv kun den mængde tørfoder, det anbefales efter dyrets vægt og eventuelle slankekur

Sørg for at dyret får nok motion. Hvis den er meget overvægtig, så pas på træningsformer, der kan belaste led - gå i stedet lange ture, svøm og lav aktive lege

Hunde og katte skal også have mental motion - udfordr dyret ved at gemme foderet i haven eller indrullet i et håndklæde eller måske en foderbold

En slankekur skal være et fælles projekt i familien, så kosten overholdes

Når dyret har en idealvægt, kan man mærke ribbenene under huden. Taljen er også synlig fra oven

En meget overvægtig hund eller kat har ingen talje og ribbenene kan ikke mærkes på grund af fedtlaget

Få eventuelt hjælp til at få udregnet dyrets idealvægt, og hvor mange gram mad den bør få dagligt

Dyret skal gerne tabe sig jævnt over en længere periode. Går vægttabet for hurtigt er kuren ikke sammensat optimalt. Man anbefaler derfor jævnlige vejninger ved en slankekur for kæledyr

Ordet er dit