Tip os
Livsstil. Overvægtig hund er ved dyrlægen.
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Kæledyr er ofte overvægtige

Hos Dyreklinikken Vestergade i Silkeborg oplever de, at op mod hver femte kæledyr trænger til at tabe sig
19. januar 2016, 19.31

Slankekur Den har bare tykke knogler, en rigtig tyk pels og elsker jo leverpostej.

Det er bare nogle af de mange svar, de får hos Dyreklinikken Vestergade i Silkeborg, når de forsigtigt spørger til, om en hund eller kat måske vejer lidt for meget. Noget dyreklinikkens personale oplever, at op mod 20 procent af de kæledyr, de har på besøg gør.

- Det er altså et stigende problem med overvægt blandt kæledyr. Der er simpelthen for mange ejere, der ikke ved, at dyrene faktisk kan få lige så mange problemer med overvægt, som vi mennesker kan - diabetes, dårligt hjerte og svage led eksempelvis, siger dyrlæge Peder Didriksen, der er medejer af Dyreklinikken Vestergade.

Han og veterinærsygeplejerske Line Krogh undersøger den 6-årige hund Napoleon for, om han vejer for meget. Det bliver gjort både med målebånd, kyndige hænder og tallene fra vægten.

- Man skal kunne mærke ribbenene, når man trykker lidt hårdt ind på hundens pels. Og det kan jeg faktisk nærmest ikke på Napoleon. Derfor er det en rigtig god idé at reducere hans tørfoder lidt, siger Peder Didriksen.

Line Krogh er helt enig. Hun er også med på at give et par gode råd til alle dyreejerne:

- Man behøver ikke at give hunden dens mad i madskålen. Det kan også gives som en del af en leg, hvor foderet er gemt i haven eller i et sammenrullet håndklæde, hvor hunden både motionerer og træner de mentale processer, mens den søger efter sin mad, siger Line Krogh og fortsætter:


Giv en guelrod

- En godbid kan også være et stykke gulerod som man giver den af hånden. Det kan virke lige så godt som en hundekiks. Bare det at hunden får noget af hånden kan være en belønning i sig selv, siger hun.

Hos Dyreklinikken Vestergade nævner de også svømning som en rigtig god motionsform for hunde.

- De svært overvægtige hunde kan man ikke bare spænde efter en cykel og så derudad i mange kilometer. Som med mennesker kan hunde sagtens blive overbelastede i deres led, når de er overvægtige. Her skal der mere skånsomme metoder til og så selvfølgelig en strammere styring af foderet. Og det er selvfølgelig forbudt at give madrester og for mange hundekiks, siger Line Krogh.


Et ømtåleligt emne

Dyrlæge Peder Didriksen fortæller også, at overvægt hos folks kæledyr kan være et ømtåleligt emne i klinikken, når dyret er inde med vaccination eller andet, der slet ikke drejer sig om det:

- Men det er vores opgave som fagfolk at påpege, hvis der er en sundhedsrisiko forbundet med overvægten. Nogle gange må vi stikke lidt til nogle ejere flere gange, inden de gør noget ved problemet.

- Andre er selvfølgelig glade for, at vi kan hjælpe dem, da de blot vil det bedste for deres hund eller kat, men måske ikke var opmærksomme på vægten og sundhedsrisikoen, siger Peder Didriksen.

Hos de fleste dyreklinikken er der god hjælp at hente i forhold til kost, motionsvaner, slankefoder og dyrets idealvægt.


Kæledyr på skrump

Giv aldrig rester fra aftensmaden

Undgå godbidder som leverpostej og pølser

En sund godbid til en hund kan eksempelvis være gulerødder i mindre stykker - altid givet fra hånden

Giv kun den mængde tørfoder, det anbefales efter dyrets vægt og eventuelle slankekur

Sørg for at dyret får nok motion. Hvis den er meget overvægtig, så pas på træningsformer, der kan belaste led - gå i stedet lange ture, svøm og lav aktive lege

Hunde og katte skal også have mental motion - udfordr dyret ved at gemme foderet i haven eller indrullet i et håndklæde eller måske en foderbold

En slankekur skal være et fælles projekt i familien, så kosten overholdes

Når dyret har en idealvægt, kan man mærke ribbenene under huden. Taljen er også synlig fra oven

En meget overvægtig hund eller kat har ingen talje og ribbenene kan ikke mærkes på grund af fedtlaget

Få eventuelt hjælp til at få udregnet dyrets idealvægt, og hvor mange gram mad den bør få dagligt

Dyret skal gerne tabe sig jævnt over en længere periode. Går vægttabet for hurtigt er kuren ikke sammensat optimalt. Man anbefaler derfor jævnlige vejninger ved en slankekur for kæledyr

Ordet er dit